Systemy jakości biopaliw
W dniu 13 stycznia 2014 r. rozpoczęła się II rekrutacja na studia podyplomowe „Systemy jakości biopaliw”
Studia podyplomowe „Systemy jakości biopaliw” mają charakter teoretyczno-praktyczny i przeznaczone są dla osób zainteresowanych sposobami oceny jakości biopaliw jak również surowców do ich produkcji. Tematyka studiów pozwoli zapoznać się słuchaczowi ze standardami jakości biopaliw będącymi jednym z najważniejszych narzędzi wzmacniających tworzący się rynek biopaliw. Nowo wdrażane systemy jakości, stając się swoistą platformą porozumienia pomiędzy producentem a odbiorca, pozwalają na usprawnienie obrotu biopaliwami.
Słuchacze zdobędą praktyczne umiejętności obejmujące zagadnienia związane z:
- technologiami pozyskania surowców,
- technologii przetwarzania biomasy na paliwa (ciekłe, stałe i gazowe),
- zagadnieniami dotyczącymi aspektów finansowych przedsięwzięć związanych z produkcją wysokojakościowych biopaliw,
- systemami oceny jakości surowców oraz biopaliw.
Słuchaczom przekazana zostanie również najnowsza wiedza z zakresu polskiego i europejskiego prawodawstwa związanego z produkcją paliw oraz energii z biomasy, a także informacje dt. możliwości wsparcia finansowego w/w przedsięwzięć.
Zdobyta przez absolwentów wiedza oraz umiejętności mogą zostać wykorzystane w późniejszej pracy zawodowej związanej między innymi z:
- wdrażaniem i prowadzeniem systemów oceny jakości w obrocie biopaliwami.
- nadzorowaniem i techniczną obsługą linii produkcyjnych biopaliw,
- zakładaniem i prowadzeniem własnych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją i przetwarzaniem biomasy na cele energetyczne,
- pracą w jednostkach samorządów lokalnych oraz innych jednostkach doradztwa rolniczego i przemysłowego mających związek z rozwojem rynku energii odnawialnej,
- edukacją z zakresu energetyki odnawialnej przez osoby posiadających uprawnienia pedagogiczne.
Zajęcia dydaktyczne prowadzą nauczyciele akademiccy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz specjaliści z sektora przemysłowego.
I EDYCJA
Lista osób przyjętych
Harmonogram zajęć - semestr I
Harmonogram zajęć - semestr II
II EDYCJA
Lista osób przyjętych
Technologie energetycznego wykorzystania roślin
W dniu 13 stycznia 2014 r. rozpoczęła się II rekrutacja na studia podyplomowe "Technologie energetycznego wykorzystania roślin".
Studia podyplomowe „Technologie energetycznego wykorzystania roślin” mają charakter teoretyczno-praktyczny i są przeznaczone dla osób zainteresowanych wykorzystaniem roślin na cele energetyczne. Studia pozwolą zapoznać się słuchaczowi z tematyką dotyczącą rodzajów i źródeł biomasy wykorzystanej do produkcji biopaliw. Słuchacz zdobędzie wiedzę na temat gatunków roślin energetycznych dotyczącą uprawy, sposobów ich wykorzystania oraz zagrożeń płynących z tego typu działalności (gatunki obce, monokultury itp.) W ramach prowadzonych zajęć przedstawiona zostanie polityka unijna dotycząca stosowania biomasy w energetyce zarówno zawodowej jak i indywidualnej. Planowane zajęcia z przedsiębiorczości dadzą słuchaczom podstawy pozwalające na zakładanie działalności związanej z produkcją biomasy dla energetyki.
Słuchacze zdobędą praktyczne umiejętności obejmujące zagadnienia związane z:
- zakładaniem plantacji i doborem roślin w uprawach energetycznych,
- wyborem technologii prowadzenia uprawy oraz zbioru biomasy,
- wyborem technologii przetwarzania biomasy na paliwo,
- sporządzaniem planów finansowych przedsięwzięć,
- planowaniem logistyki biopaliw na rynkach lokalnych oraz krajowych.
Zdobyta przez absolwentów wiedza oraz umiejętności mogą zostać wykorzystane w późniejszej pracy zawodowej związanej między innymi z:
- zakładaniem i prowadzeniem własnych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją biomasy na cele energetyczne,
- pracą w jednostkach samorządów lokalnych oraz innych jednostkach doradztwa rolniczego i przemysłowego mających związek z rozwojem rynku energii odnawialnej,
- edukacją z zakresu energetyki odnawialnej przez osoby posiadających uprawnienia pedagogiczne.
Zajęcia dydaktyczne prowadzą nauczyciele akademiccy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz specjaliści z sektora przemysłowego.
Harmonogram zajęć
Harmonogram zajęć - II semestr
Lista osób przyjętych (I nabór)
Lista osób przyjętych (II nabór)
TERMINY ZJAZDÓW
II semestr II nabór
4-5.10.2014
22-23.11.2014
29-30.11.2014
Technologie w ochronie środowiska i retardacja jego zasobów
Zasadniczym celem studiów jest poszerzenie posiadanej wiedzy i umiejętności dotyczących zasad funkcjonowania środowiska przyrodniczego i układów ekologicznych oraz oddziaływania organizmów na środowisko i środowiska na organizmy. Tematyka zajęć dotyczyć będzie wpływu szeroko pojętej działalności antropogenicznej na stan poszczególnych elementów środowiska przyrodniczego. Wykazanie związków przyczynowo-skutkowych pomiędzy tą działalnością a zagrożeniami dla środowiska przyrodniczego pozwoli na zrozumienie wzajemnych powiązań oraz metod ograniczania i przeciwdziałania negatywnym skutkom tej działalności. Uczestnicy studiów podyplomowych otrzymają wiedzę dotyczącą różnych aspektów produkcji, w tym rolniczej, mogących stanowić uciążliwość lub nawet bezpośrednie zagrożenie dla stanu środowiska przyrodniczego, a także sposobów zapobiegania ich powstawaniu, w aspekcie produkcji „zdrowej żywności” (wyprodukowanej w warunkach naturalnych ekologicznych, w zdrowym, wolnym od nadmiernych zanieczyszczeń środowisku). Słuchacze poznają przepisy prawne oraz aspekty ekonomiczne dotyczące ochrony środowiska, zdobędą umiejętności oceny oddziaływania inwestycji na środowisko oraz zarządzania projektami. Zapoznają się z zasadami gospodarki odpadami i poznają technologie ich utylizacji. Poruszone będą treści dotyczące etyki w ochronie środowiska. W ramach zajęć realizowane będą wyjazdy terenowe do instytucji związanych z ochroną środowiska.
Lista osób przyjętych
Technologie w ochronie środowiska - harmonogram semestr I
Technologie w ochronie środowiska - harmonogram semestr II
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w przemyśle spożywczym
Celem kształcenia na Studiach Podyplomowych „Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w przemyśle spożywczym” jest zapoznanie Słuchaczy z najnowszymi zasadami systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz zarządzania jakością zgodnie z normami serii ISO 22000 oraz 9000, a także zagadnieniami związanymi z systemami GMP, GHP (opartymi na standardzie PAS 220:2008), HACCP, BRC, IFS i GlobalGAP. Program studiów obejmuje również zagadnienia związane z jakością żywności, opakowalnictwem i logistyką, zarządzaniem środowiskowym, prawem żywnościowym, podstawami marketingu oraz zarządzania przedsiębiorstwem przemysłu spożywczego. Studia kierowane są do absolwentów studiów wyższych magisterskich, inżynierskich i licencjackich pracujących na stanowiskach kierowników produkcji i laboratoriów, technologów oraz kadry technicznej związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem, produkcją, kontrolą i oceną jakości żywności, do nauczycieli szkół przemysłu spożywczego i pracowników instytucji związanych z urzędową kontrolą żywności.
Lista osób przyjętych
Podział na grupy
Grupa I
Grupa II
Harmonogram zajęć - semestr I
Harmonogram zajęć - semestr II
Program zajęć
Technologie integrowanej produkcji roślinnej w zrównoważonym rozwoju rolnictwa
Celem studiów podyplomowych „Technologie integrowanej produkcji roślinnej w zrównoważonym rozwoju rolnictwa”, organizowanych przez Katedrę Ochrony Środowiska Rolniczego na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym we współpracy z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie jest zdobycie przez uczestników wiedzy, umiejętności i kompetencji niezbędnych do:
- prowadzenia upraw i produkowania płodów rolnych zgodnie z wymaganiami integrowanej produkcji w zrównoważonym rozwoju rolnictwa,
- pracy w sektorze rolno-żywnościowym z zachowaniem zrównoważonego rozwoju , ochrony zasobów naturalnych oraz bezpieczeństwa żywności,
- propagowania bezpieczeństwa żywności, ochrony środowiska i krajobrazu rolniczego oraz zachowania różnorodności biologicznej.
Integrowana produkcja zgodnie Ustawą o ochronie roślin została uznana za krajowy system jakości żywności. Ważnym elementem tego systemu jest również propagowanie ochrony środowiska poprzez wdrażanie Strategii Zrównoważonego Stosowania Pestycydów. Od 1.01.2014 r. we wszystkich krajach unijnych obowiązywać będzie stosowanie ochrony roślin zgodnie z założeniami integrowania metod.
Moduły tematyczne studiów będą obejmowały zagadnienia: podstawy prawne i ekonomiczne, uprawa roli i roślin, racjonalne nawożenie roślin, ochrona roślin przed agrofagami oraz jakość płodów rolnych a bezpieczeństwo żywności.
Na podstawie uczestnictwa w zajęciach, zdanych egzaminów przedmiotowych, wykonanej i obronionej pracy dyplomowej oraz końcowego egzaminu dyplomowego uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia studiów wydany przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie na zasadach określonych przez MNiSW. Dodatkowo absolwenci studiów wyższych kierunków: rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub pokrewnych uzyskają zaświadczenie uprawniające do prowadzenia szkoleń w zakresie integrowanej produkcji zgodne z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 maja 2013 r. w sprawie szkoleń w zakresie środków ochrony roślin (Dz. U. z 2013 r. poz. 554). Ponadto ukończenie studiów potwierdza posiadanie kwalifikacji rolniczych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 r., co pozwala na skorzystanie ze wsparcia Unii Europejskiej w ramach działań Młody Rolnik, Modernizacja gospodarstwrolnych, Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej.
Lista osób przyjętych
Plan zajęć I semestr
Plan zajęć II semestr
Terminy zjazdów:
26-27.10.2013
16-17.11.2013
30.11-01.12.2013
14-15.12.2013
Nowoczesne technologie ekologicznej uprawy ziół a jakość i wykorzystanie surowca
Celem studiów podyplomowych jest zapoznanie uczestników z ekologiczną technologią produkcji surowca zielarskiego przeznaczonego do produkcji preparatów roślinnych (leki roślinne, nutraceutyki, kosmeceutyki), przetwórstwa spożywczego, a także z wykorzystaniem roślin zielarskich w gospodarce pasiecznej oraz ekologicznej ochronie roślin (gospodarstwa warzywnicze, sadownicze, roślin ozdobnych).
Uprawa i przetwórstwo zielarskie w Polsce stają się dziedzinami o określonym znaczeniu gospodarczym. W uprawie znajduje się obecnie ponad 70 gatunków roślin leczniczych, a około 100 gatunków jest pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych. Wzrastające wymagania jakościowe surowca (standaryzacja), a przede wszystkim ograniczenia wynikające z ochrony roślin i środowiska naturalnego przemawiają za wprowadzeniem wyłącznie kontrolowanych plantacji roślin zielarskich, prowadzonych systemem ekologicznym.
Znaczenie projektu to wykształcenie wyspecjalizowanej kadry promującej uprawę ziół, o wysokich walorach jakościowych. Ponadto uczestnicy posiądą wiedzę pozwalającą na prowadzenie i zarządzanie polową produkcją roślin zielarskich w systemie ekologicznym oraz zarządzanie jakością.
Lista osób przyjętych
Plan zajęć - semestr I
Plan zajęć - semestr II
Agroecology – studia w języku angielskim
Agroecology jest nowoczesnym spojrzeniem na rolnictwo, w którym brane są pod uwagę nie tylko aspekty ekonomiczne, ale również szeroko rozumiane potrzeby ekologiczne agrocenoz i terenów sąsiadujących. Współczesny rolnik powinien posiadać zaawansowaną wiedzę o roślinach i zwierzętach na terenach rolniczych i być świadomym zależności pomiędzy organizmami a środowiskiem naturalnym. Zastosowanie zasad ekologii w rolnictwie jest gwarancją produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności. Podczas realizacji programu studiów Absolwent zdobędzie wiedzę na temat:
- rolnictwa ekologicznego,
- wpływu działalności rolniczej na środowisko,
- zrównoważonej produkcji żywności,
- wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich oraz
- ekonomicznych aspektów tych procesów.
Zajęcia będą prowadzone w języku angielskim, co umożliwi studentom nabycie kompetencji w zakresie posługiwania się tym językiem na poziomie profesjonalnym, a co za tym idzie zwiększenie możliwości zatrudnienia w instytucjach Unii Europejskiej i krajowych.
Studia Podyplomowe Agroecology przeznaczone są dla osób posiadających ukończone studia I lub II stopnia na kierunku Ochrona Środowiska, Rolnictwo lub pokrewnych, pragnących:
- rozszerzyć swoją wiedzę z agroekologii oraz
- nabyć umiejętności językowe i fachowe słownictwo, niezbędne do pracy w instytucjach krajowych oraz Unii Europejskiej.
Lista osób przyjętych
Terminy zjazdów
Plan zajęć - semest I
Plan zajęć - semestr II
Nowe trendy w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności przetworzonej
Celem kształcenia na Studiach Podyplomowych „Nowe trendy w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności przetworzonej” jest zapoznanie Słuchaczy z nowoczesnymi metodami analizy instrumentalnej służącymi do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności przetworzonej. Program studiów obejmuje również zagadnienia związane z analizą sensoryczną, zanieczyszczonymi i zafałszowaniami żywności oraz proekologicznymi technologiami utylizacji odpadów. Słuchacze zostaną także zapoznani z systemem akredytacji laboratoriów badawczych i wzorcujących w Polsce i na świecie. Otrzymają certyfikaty potwierdzające znajomość Systemu Zarządzania Laboratorium wg wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2007.
Studia Podyplomowe kierowane są do absolwentów studiów wyższych magisterskich, inżynierskich i licencjackich pracujących w sektorze przemysłu spożywczego, laboratoriach badawczych oraz jednostkach nadzoru nad żywnością.
Szczegółowy program studiów realizowany jest w 15 przedmiotach: (1) aktualne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności; (2) przetworzona żywność a jakość; (3) zanieczyszczenia technologiczne żywności; (4) analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności; (5) nowoczesne techniki analityczne; (6) nowe trendy w ocenie zafałszowań żywnośc; (7) metody przygotowania próbek w ocenie jakości żywności; (8) metody elektroforetyczne w analizie żywności; (9) zastosowanie spektrometrii mas w oznaczaniu ksenobiotyków; (10) techniki chromatograficzne w analizie żywności; (11) atomowa spektrometria absorpcyjna w ocenie jakości żywności; (12) stabilność cech fizyko-chemicznych żywności przetworzonej; (13) ekologiczne technologie utylizacji odpadów; (14) bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności; (15) nadzór nad żywnością i obejmuje 135 godzin wykładów oraz 85 godzin ćwiczeń (w tym 15 godzin ćwiczeń terenowych). Dodatkowo 25 godzin przewidziano na e-learning (platforma internetowa).
Wykłady realizowane będą w 2 grupach po 30 osób (łączny nabór 60 osób), ćwiczenia w 6 grupach 10 osobowych (ze względu na specyfikę przedmiotu i możliwość jednoczesnego dostępu słuchaczy do urządzeń lab.).
Podział na grupy:
Lista osób przyjętych
Nowe trendy w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności przetworzonej - Grupa I ( A )
Nowe trendy w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności przetworzonej - Grupa II ( B )
Szczegółowy program studiów podyplomowych
UWAGA !!
Zmiana terminu zajęć
Nowe trendy w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności przetworzonej, zajęcia grupy B na najbliższym zjeździe 14-15 grudnia zaczynają się w SOBOTĘ o godz. 8 rano.
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd II grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd II grupaB
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd III grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd III grupaB
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd IV grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd IV grupaB
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd V grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd V grupaB
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd VI grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd VI grupaB
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd VII grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd VII grupaB
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd VIII grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd VIII grupaB
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd IX grupaA
Harmonogram zajęć NTwOJiBZP_zjazd IX grupaB